22 sept. 2010

Pestera Cetatile Ponorului

Localizata pe platoul Padis, in Muntii Apuseni, pe teritoriul judetului Bihor, pestera Cetatile Ponorului reprezinta unul dintre cele mai impresionante fenomene carstice din tara noastra. De asemenea, pestera este cunoscuta ca avand cea mai mare intrare dintre pesterile din Romania, cu un portal inalt de 76 de metri.

Galeria sa principala are o lungime de aproximativ 2 km si dimensiuni foarte generoase prezentand numeroase cascade, repezisuri si valtori. Inca de la intrarea in pestera se patrunde in Dolina I, care comunica mai departe cu celelalte doua doline. Dolina reprezinta o forma de relief carstic, cu aspectul unei palnii, format prin dizolvarea la suprafata a unor roci solubile. Un lucru interesant este ca pestera prezinta de asemenea 4 balcoane, in dolinele II si III, care ofera sansa unei privelisti spectaculoase asupra dimensiunilor grandioase ale acestui complex carstic.

Pestera Cetatile Ponorului totalizeaza o lungime de 7500 de metri, este strabatuta de unul dintre cel mai mari rauri subterane din Romania, iar in interiorul ei se gasesc peste 14 lacuri de dimensiuni deloc neglijabile.

Pentru vizitatori, accesul catre pestera se poate face pe mai multe cai. O varianta este drumul european E79 Oradea-Deva, apoi drumul judetean Sudrigiu-Huedin(35  km), pana la Padis. Alta varianta este drumul european E60 Cluj-Oradea, apoi pe acelasi drum judetean pornind de la Huedin (70 km). De la Padis pana la pestera se mai merge apoi pe jos aproximativ 1 km.

Pestera Bolii

Pe drumul ce leaga Valea Jiului de Tara Hategului, la numai cativa km de orasul Petrosani, in zona ce leaga Muntii Retezat de Muntii Sebesului se afla locatia Pesterii Bolii, una din cele mai interesante pesteri din Ardeal. Sapata de paraul Jupaneasa, Pestera Bolii face parte din Parcul Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina, iar numele ei provine cel mai probabil de la cel al familiei Bolia, o veche familie nobiliara ce a detinut pamanturi in zona respectiva inca din Evul Mediu.

Pestera are o lungime totala de 455 de metri si este accesibila pe toata intinderea sa, fapt destul de rar in cazul pesterilor din Romania. Portalul de acces are dimensiuni impresionante, masurand 20 de metri si avand 10 metri inaltime. Galeria principala are dimensiuni ample si se extinde pe alocuri oferind cateva sali extrem de spatioase. Recent, aceasta a fost reamenajata, in interiorul ei construindu-se diferite poduri si podete de lemn care fac parcurgerea ei mai accesibila si care ofera o imagine de ansamblu spectaculoasa.

Un alt amanunt interesant este faptul ca acustica perfecta din pestera a determinat organizarea mai multor concerte, precum si a altor evenimente culturale: expoziti, festivaluri etc. De asemenea, datorita spectaculozitatii pesterii, aici au fost filmate diverse scene pentru cateva filme artistice, printre care si o productie germana – Legendele Nibelungilor.

Pestera Ghetarul de la Vartop

Pestera Ghetarul de la Vartop se gaseste in judetul Alba, in Muntii Bihorului, pe teritoriul comunei Garda de Sus, areal ce abunda in astfel de pesteri si avenuri. Numele ghetarului provine de la platoul montan sub care este localizat, si anume platoul Vartop, iar ceea ce face ca pestera sa fie atat de interesanta este descoperirea, in anul 1974, a unei urme pietrificate a Omului de Neanderthal datata ca avand peste 60 000 de ani, fapt ce ii confera titlul de cea mai veche ramasita a Omului de Neanderthal de pe teritoriul tarii noastre.

Intrarea in Ghetarul de la Vartop este cunoscuta de oamenii locului de cateva sute de ani, portalul de acces avand 5 metri inaltime si o deschidere de 15 metri. Aceasta duce catre Sala Ghetarului, lunga de 70 de metri. De aici se poate ajunge in Sala Domului si Sala Minunilor, denumita asa dupa diversitatea elementelor ce se gasesc aici (stagmite, stalactite, draperii parietale, coloane etc.), si mai apoi in Sala Mare, ce are o lungime de 100 de metri. Sala Pasilor, unde s-a gasit urma preistorica despre care vorbeam mai devreme a fost descoperita mult mai tarziu decat celelalte sali, in 1974.

Pentru vizitatori, accesul se face pornind din comuna Valea Garda Seaca pe o sosea de 12 km, pana in Catunul Casa de Piatra, iar pestera nu se poate vizita decat cu ghid.