17 oct. 2010

Pestera Vadu Crisului

Pestera  Vadu Crisului se regaseste pe  teritoriul comunei cu acelasi nume din judetul Bihor, in partea nordica a Muntilor Padurea Craiului, in defileul Suncuius-Vadu Crisului.

Aflata la numai cativa zeci de metri de cursul raului Crisul Repede, pestera a fost descoperita si amenajata in vederea vizitarii inca de la inceputul secolului 20, fiind considerata la acea vreme una dintre cele mai frumoase pesteri din Europa, urmand ca in anul 1955 sa fie declarata monument al naturii, datorita varietatii nemaiintalnite a faunei cavernicole.

Lungimea totala a pesterii Vadu Crisului este de 1510 metri si pe tot cuprinsul ei se gasesc formatiuni stagmitice  si stalactitice dintre cele mai interesante care au primit denumiri pe masura spectaculozitatii lor. Astfel pot fi intalnite Vulturul alb, Adam si Eva, Mormantul lui Mahomed, Barba lui Mahomed, Alba ca Zapada si cei 7 pitici sau galeriile Raiul si Iadul. Apa care strabate pentru o scurta perioada pestera poarta denumirea de Izvorul Batranului si dupa 40 de metri de la portalul de acces se face nevazut intre calcare printr-o cascada de peste 5 metri .

Cele 2 galerii amintite mai sus, Raiul si Iadul sunt strabatute de un izvor cu privire la care exista o legenda a locului. Se spune ca daca te gandesti la o fata pe care o placi inainte de a bea din palma apa rece a izvorului,  dorinta ti se va implini si acea fata se va indragosti de tine.

O parte a pesterii este rezervata numai pentru cercetarile speologice, insa partea care poate fi vizitata este amenajata cu podete si scari de beton si a fost electrificata inca din anul 1969, fiind a doua pestera din Romania care a beneficiat de curentul electric.

Pentru cei ce doresc sa vada frumusetile acesteia si sa verifice veridicitatea legendei, la Pestera Vadu Crisului se poate ajunge cel mai usor cu trenul, pe ruta Cluj-Napoca – Oradea, pana la halta Pestera. De acolo pana la pestera nu mai sunt decat cateva sute de metri.