Pestera Ghetarul de la Vartop se gaseste in judetul Alba, in Muntii Bihorului, pe teritoriul comunei Garda de Sus, areal ce abunda in astfel de pesteri si avenuri. Numele ghetarului provine de la platoul montan sub care este localizat, si anume platoul Vartop, iar ceea ce face ca pestera sa fie atat de interesanta este descoperirea, in anul 1974, a unei urme pietrificate a Omului de Neanderthal datata ca avand peste 60 000 de ani, fapt ce ii confera titlul de cea mai veche ramasita a Omului de Neanderthal de pe teritoriul tarii noastre.
Intrarea in Ghetarul de la Vartop este cunoscuta de oamenii locului de cateva sute de ani, portalul de acces avand 5 metri inaltime si o deschidere de 15 metri. Aceasta duce catre Sala Ghetarului, lunga de 70 de metri. De aici se poate ajunge in Sala Domului si Sala Minunilor, denumita asa dupa diversitatea elementelor ce se gasesc aici (stagmite, stalactite, draperii parietale, coloane etc.), si mai apoi in Sala Mare, ce are o lungime de 100 de metri. Sala Pasilor, unde s-a gasit urma preistorica despre care vorbeam mai devreme a fost descoperita mult mai tarziu decat celelalte sali, in 1974.
Pentru vizitatori, accesul se face pornind din comuna Valea Garda Seaca pe o sosea de 12 km, pana in Catunul Casa de Piatra, iar pestera nu se poate vizita decat cu ghid.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu