20 sept. 2010

Pestera Bisericuta

Mai putin cunoscuta decat alte pesteri romanesti, pestera Bisericuta este situata in judetul Alba, pe teritoriul satului Sfarcea, in partea centrala a Muntilor Trascaului. Intrarea in pestera ofera accesul intr-o sala de 15 m si inalta de 4 m. Prin diferite culoare se ajunge in mai multe astfel de sali, precum Sala Neagra sau Sala Ursilor.

In pestera Bisericuta se poate intalni un fenomen foarte interesant, si anume ca peretii pesterii au un aspect de piele de leopard, datorat unor cristalizari determinate de apa de condens. Exista dovezi ca pestera a fost locuita inca din neolitic.

De altfel, pestera a mai fost folosita in evul mediu ca loc de refugiu de catre ciobanii locului in vremurile tulburi, precum si ca biserica, fapt care explica si numele acesteia. In 1965, in sala Ursilor a fost descoperit un craniu de urs care a fost declarat ulterior cel mai mare craniu de ursus speleus din Romania si a fost expus in cadrul Facultatii de Geologie din Bucuresti. Din pacate acesta a fost distrus in timpul mineriadei din ’90, dupa ce dainuise in pestera vreme de 10000 de ani.

Pentru a ajunge la pestera, din comuna Intregalde trebuiesc parcursi 4 km de drum forestier, apoi  o poteca nemarcata timp de o ora ce porneste din catunul Sfarcea.

Pestera Scarisoara





Pestera Scarisoara este situata in Muntii Apuseni , pe teritoriul comunei Garda de Sus din judetul Alba si este una din cele mai importante  pesteri cu gheata din tara noastra, fiind al doilea ghetar subteran ca marime din lume. Pestera a fost atestata pentru prima data  in anul 1863 de geograful Adolf Schmididi.

Pestera dispune de o singura intrare iar in interiorul acesteia se afla un ghetar de peste 5000 de mp, cu o vechime estimata la 3000 de ani, fapt pentru care a fost declarata monument al naturii si rezervatie speologica. Pestera Scarisoara are o lungime de 750 de metri si este impartita pe mai multe zone care au primit denumiri diferite. Astfel se pot vizita mai multe incaperi: Sala Mare, Biserica, Rezervatia Mare sau Rezervatia Mica, insa nu toate sunt destinate vizitarii turistilor.

Legat de aceasta pestera exista si cateva legende populare. Una dintre ele spune ca in spatele formatiunii calcaroase “La brazi” se gasesc doua bazine cu apa si ca cine se aseaza in genunghi si bea din apa punandu-si o dorinta, isi va vedea visul implinit. O alta poveste sustine ca in vremuri indepartate in pestera Scarisoara traia un balaur numit de oamenii locului Solomat. Acesta obisnuia sa fure cate o fata in noaptea de Anul Nou pe care o ascundea intr-un palat de gheata pe care nimeni nu l-a vizitat vreodata.

Pentru cei care doresc sa viziteze pestera, accesul catre aceasta se face din comuna Garda de Sus  pe drumul national 75, pana la gura Vaii Ordancusa. De aici se mai pot parcurge 23 km pe un drum asfaltat pana in catunul Ghetar, sau se poate urma un traseu turistic de 10 km care ajunge direct la pestera.