27 sept. 2010

Pestera Muierilor

Pestera Muierilor se afla localizata pe teritoriul comunei Baia de Fier din judetul Gorj, in Depresiunea Getica. Pestera s-a format ca urmare a activitatii de eroziune a raului Galbenul, iar istoria ei este una extrem de vasta, incepand chiar cu provenienta numelui acesteia. Se spune ca in vremurile de demult, in timpul razboaielor cu armatele ce veneau sa cotropeasca tara, atunci cand barbatii erau la lupta, pestera devenea loc de refugiu pentru femeile si copiii locurilor respective, capatandu-si astfel numele de Pestera Muierilor sau Pestera Muierii.

Lungimea totala a pesterii este de aproximativ 3600 de metri si este dispusa pe 4 niveluri. Traseul accesibil vizitatorilor are dimensiuni ce variaza intre 3 si 5 m latime si 1 si 18 m inaltime. Pestera gazduieste numeroase atractii sculptate de raul Galbenul in mii de ani, precum Domul Mic, ce are aspectul unei cupole gotice, Stanca Insangerata ce prezinta scurgeri de oxid de fier, Sala Altarului, Amvonul, Candelabrul Mare, Cupola, incapere de 17 m inaltime ce adaposteste o colonie de lilieci, Sala Turcului sau Galeria Ursilor, ce reprezinta un real cimitir al osemintelor unor animale precum ursi, lei, hiene, lupi, vulpi, capre salbatice si mistreti.

In pestera au fost facute numeroase descoperiri extrem de importante in domeniul speologiei. Aici s-au gasit unelte ale omului din paleolitic, precum si fragmentele unor obiecte apartinand culturii dacice. Cea mai importanta descoperire din aceasta pestera este insa craniul unei femei cu varsta de 40-50 de ani de tipul homo sapiens fosilis. Aceste lucruri au condus la decizia ca Pestera Muierilor sa fie declarata monument al naturii si rezervatie stiintifica speologica.

Cu exceptia nivelului inferior in care accesul nu este permis, Pestera Muierilor este deschisa vizitarii si este complet electrificata, fiind prima pestera electrificata din Romania. O alta curiozitate este faptul ca se presupune ca Pestera Muierilor ar avea diverse proprietati terapeutice in cazul bolnavilor de diabet, astm bronsic, reumatism, insomnii sau chiar depresii.

Pentru a ajunge la Pestera Muierii, trebuie sa va abateti de pe drumul national 67 dintre Targu-Jiu si Ramnicu Valcea, in localitatea Poienari, mergand pe un drum asfaltat de 7 km pana in Baia de Fier. De acolo pana la pestera nu mai este decat 1 km.