Localizata pe platoul Padis, in Muntii Apuseni, pe teritoriul judetului Bihor, pestera Cetatile Ponorului reprezinta unul dintre cele mai impresionante fenomene carstice din tara noastra. De asemenea, pestera este cunoscuta ca avand cea mai mare intrare dintre pesterile din Romania, cu un portal inalt de 76 de metri.
Galeria sa principala are o lungime de aproximativ 2 km si dimensiuni foarte generoase prezentand numeroase cascade, repezisuri si valtori. Inca de la intrarea in pestera se patrunde in Dolina I, care comunica mai departe cu celelalte doua doline. Dolina reprezinta o forma de relief carstic, cu aspectul unei palnii, format prin dizolvarea la suprafata a unor roci solubile. Un lucru interesant este ca pestera prezinta de asemenea 4 balcoane, in dolinele II si III, care ofera sansa unei privelisti spectaculoase asupra dimensiunilor grandioase ale acestui complex carstic.
Pestera Cetatile Ponorului totalizeaza o lungime de 7500 de metri, este strabatuta de unul dintre cel mai mari rauri subterane din Romania, iar in interiorul ei se gasesc peste 14 lacuri de dimensiuni deloc neglijabile.
Pentru vizitatori, accesul catre pestera se poate face pe mai multe cai. O varianta este drumul european E79 Oradea-Deva, apoi drumul judetean Sudrigiu-Huedin(35 km), pana la Padis. Alta varianta este drumul european E60 Cluj-Oradea, apoi pe acelasi drum judetean pornind de la Huedin (70 km). De la Padis pana la pestera se mai merge apoi pe jos aproximativ 1 km.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu