8 nov. 2010

Cascadele Beusnitei

Cascadele Beusnitei sunt situate in Parcul National Cheile Nerei-Beusnita din judetul Caras-Severin si reprezinta o succesiune de cascade aflate pe paraul Beusnita, afluent al raului Beu care se varsa in Nera. Dintre acestea, cea mai mare cascada are lungimea de 5 metri, iar tabloul cascadelor in intregime reprezinta unul dintre cele mai frumoase peisaje putin accesate de om din vestul Romaniei, formarea acestora fiind un fenomen unic pe teritoriul tarii noastre si un monument al naturii.

Acest loc mirific se regaseste in interiorul in interiorul uneia dintre putinele paduri ramase nealterate de mana omului din Europa de Est, situata la imbinarea Muntilor Aninei cu cei ai Locvei. Fireste ca un astfel de loc minuat a dat nastere a numeroase legende. Una dintre acestea explica denumirea locurilor si formarea reliefului, originea cascadelor si a lacului Ochiul Beiului fiind puse pe seama lacrimilor varsate de un bei legendar. Totodata, in noaptea de Sanziene, lacul este locul unde se strang ielele care se imbaiaza si danseaza in apele din aceste paduri nebune.

O alta legenda a locului o reprezinta povestea haiducului “Neamtu”, al carui spirit ar bantui inca prin valea Beului. Pe numele lui adevarat Iancu Dumar, acesta era un invatator dintr-un sat din apropiere care a devenit haiduc, fiind mai apoi prins si spanzurat. In serile calde de vara, in adancul padurii inca se mai aude sunetul chemarii din corn a haiducilor.

Cea mai importanta legenda a locurilor o reprezinta insa legenda beiului amintit mai sus. Acesta, un bei turc tanar, frumos si bogat ar fi mers odata la vanatoare in padurile minunate din zona, si ajuns in Poiana Florii, a gasit aici o fata din satul Potoc care isi pastea oile. Vazandu-se, tinerii s-au indragostit nebuneste unul de celalalt si au inceput sa se intalneasca adesea in padure, beiul venind intotdeauna din Cetatea Terezia, ale carei ruine se mai zaresc si astazi pe Dealul Cetatii, pentru a o vedea pe frumoasa banateanca. Afland tatal tanarului de iubirea celor doi, hotaraste sa-i desparta si trimite oameni pentru a lua viata fetei. Gasindu-si iubita ucisa in locul unde este astazi izvorul Beusnitei, acesta se lupta plin de durere cu soldatii tatalui sau, pierzandu-si in timpul acesteia un ochi, care a determinat aparitia lacului Ochiul Beiului. Sfasiat de pierderea iubitei, acesta a varsat multe lacrimi, dand astfel nastere izvorului care alimenteaza lacul, dupa care si-a infipt hangerul in inima. Totodata, legenda spune ca apele spumoase ale cascadelor de pe raul Beiului, din amonte de lac sunt defapt voalul de mireasa al tinerei.

Pentru cei care doresc sa ajunga in aceste locuri, pornind din orasul Oravita, se ajunge pe drum asfaltat pana la Ciclova Romana, dupa care se merge prin satele Ilidia, Socolari si in final Potoc. De aici, traseul catre lac si catre minunatele cascade este destul de dificil, insa pentru cei ce ajung acolo, tot efortul este meritat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu