Pestera Comarnic se regaseste in Muntii Aninei, pe teritoriul localitatii Iabalcea din judetul Caras-Severin si este una dintre cele mai mari pesteri atat din Banat cat si din Romania. Totalizand galerii si sali cu o lungime insumata de pana la 5229 de metri, Pestera Comarnic se face remarcata prin caracterul ei masiv, cuprinzand sali de dimensiuni monumentale si formatiuni stalagmitice dintre cele mai diverse si impresionante ca marimi, precum si galerii cu marimi de peste 10/10 metri.
Aceasta pestera a fost descoperita la inceputul secolului trecut si de atunci s-au facut in interiorul ei cercetari speologice intense, care au condus la declararea acesteia in anul 1947 ca rezervatie naturala de catre Academia Romana. In anul 1994 i se reconfirma acest statut, pentru ca mai apoi, in 2000, pestera sa intre in cadrul zonelor naturale protejate de interes national si in componenta Parcului National Semenic – Cheile Carasului.
Galeriile Pesterii Comarnic sunt structurate pe 3 nivele: fosil, subfosil si activ si sunt dispuse pe directie nord-sud, intrarea in aceasta fiind in partea nordica, inchisa cu o poarta metalica. Odata aventurat in Pestera Comarnic, turistul poate admira unele dintre cele mai interesante si impresionante prin dimensiuni formatiuni calcaroase, fiecare purtand denumiri sugestive precum: Orga Mica, Orga Mare, Zidurile Chinezesti, Muzeul, Sala de Cristal, Fantana lui Pluto, Galeria Cotita, dar si unele mai mici, insa cu aceeasi frumusete si imaginatie a naturii: Nuca de Cocos, Lamaia, Ciupercile, Crocodilul, Camila sau Gemenii.
De asemenea, de precizat este si faptul ca pestera nu este electrificata si nu este permisa vizitarea ei in intregime. Pentru zonele destinate circuitului turistic este necesar ghidul pesterii,care poate atrage atentia asupra frumusetilor naturale ale pesterii, iar mai apoi vizita se face in compania si sub indrumarea speologilor din A.S.E.R. (Asociatia Speologica Exploratorii Resita).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu