Mai putin cunoscuta decat alte pesteri romanesti, pestera Bisericuta este situata in judetul Alba, pe teritoriul satului Sfarcea, in partea centrala a Muntilor Trascaului. Intrarea in pestera ofera accesul intr-o sala de 15 m si inalta de 4 m. Prin diferite culoare se ajunge in mai multe astfel de sali, precum Sala Neagra sau Sala Ursilor.
In pestera Bisericuta se poate intalni un fenomen foarte interesant, si anume ca peretii pesterii au un aspect de piele de leopard, datorat unor cristalizari determinate de apa de condens. Exista dovezi ca pestera a fost locuita inca din neolitic.
De altfel, pestera a mai fost folosita in evul mediu ca loc de refugiu de catre ciobanii locului in vremurile tulburi, precum si ca biserica, fapt care explica si numele acesteia. In 1965, in sala Ursilor a fost descoperit un craniu de urs care a fost declarat ulterior cel mai mare craniu de ursus speleus din Romania si a fost expus in cadrul Facultatii de Geologie din Bucuresti. Din pacate acesta a fost distrus in timpul mineriadei din ’90, dupa ce dainuise in pestera vreme de 10000 de ani.
Pentru a ajunge la pestera, din comuna Intregalde trebuiesc parcursi 4 km de drum forestier, apoi o poteca nemarcata timp de o ora ce porneste din catunul Sfarcea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu