27 nov. 2010

Cascada Varciorog

Cascada Varciorog se regaseste in judetul Alba, pe teritoriul satului Vanvucesti, sat aflat in componenta bine-cunoscutei comune Arieseni. Mai exact, cascada se afla la poalele Varfului Piatra Graitoare, pe versantul  de N-E al masivului Biharia, in inima unei paduri de brazi, si face parte dintr-o mai ampla rezervatie peisagistica, Rezervatia Cascada Varciorog, cu o intindere de aproximativ 5 ha.

Aceasta cascada are o inaltime de 15 metri si o cadere  intr-un singur salt, iar perioada cea mai potrivita din an pentru a o vizita este primavara sau toamna, atunci cand datorita topirii zapezilor, respectiv a ploilor, debitul raului Varciorog, afluent al raului Alb, creste in mod considerabil, iar cascada creste in dimensiuni. La baza, aceasta formeaza o mica scobitura in interiorul careia se acumuleaza apa cristalina ce vine de pe versant.

Pe perioada primaverii, locurile din jurul cascadei abunda in flori sezoniere, precum ghiocei si branduse, oferind imagini de neuitat asupra zonei, iar vara si la inceputul toamnei, in jurul Cascadei Varciorog se pot gasi afine, zmeura si mure. Cascada poate fi vizitata chiar si iarna, daca zapezile nu sunt prea mari, insa aceasta se gaseste in mare parte inghetata.

Un alt amanunt interesant este ca in apropierea cascadei exista si o exploatare miniera parasita, care nu a fost totusi activa de-a lungul vremii. Pentru cei ce doresc sa ajunga la Cascada Varciorog, se poate porni din centrul statiunii Arieseni, pe drumul national DN75 catre Vartop, cale de 2,5 kilometri, dupa care se mai merge o distanta egala pe un drum forestier marcat cu punct galben.

23 nov. 2010

Cascada Duruitoarea

Fiind situata pe teritoriul judetului Neamt, in masivul Ceahlau, la o altitudine de 1021 de metri, Cascada Duruitoarea reprezinta una dintre cele mai frumoase si mai cautate de turisti atractii din Ceahlau. Pe masura ce te apropii de ea, aceasta isi face din ce in ce mai simtita prezenta prin sunetul asurzitor al apelor Paraului Rupturii, care formeaza cascada pentru a se varsa mai apoi in Valea Schitului si ulterior in lacul Bicaz.

Cascada masoara o lungime de aproximativ 30 de metri si este separata de un prag in doua caderi succesive de apa. La baza cascadei este amenajata o scara care te duce pana la acest prag despartitor, unde zgomotul produs de caderea apelor ia amploarea cea mai mare, mai ales in sezonul ploios, datorita cresterii debitului Paraului Rupturii. Insasi numele locului pare a fi dat de acest fenomen spectaculos, Cascada Duruitoarea anuntandu-si prezenta cum spuneam cu mult timp inainte sa ajungi la ea.

Cascada Duruitoarea face parte din Parcul National Ceahlau iar traseul ce trebuie urmat pentru a ajunge la aceasta dureaza aproximativ 5 ore, insa are o dificultate medie. Acesta este marcat cu cruce rosie si porneste de la cabana Dochia catre statiunea Durau, iar ce se vor invrednici a-l strabate cu siguranta ca nu vor regreta.

20 nov. 2010

Cascada Capra

Cascada Capra este situata pe teritoriul judetului Arges, pe partea sudica a Muntilor Fagaras, la o altitudine de 1690 de metri, aflandu -se chiar pe marginea drumului national DN 7C, mult mai bine cunoscut sub numele de Transfagarasan.

Avand o cadere de aproximativ 35-40 de metri, Cascada Capra, denumita de altfel si Cascada Iezerului este una dintre cele mai spectaculoase de la noi din tara. Suvoaiele de apa ce cad tumultuos isi au originea mult mai sus, in lacul cu acelasi nume, Lacul Capra, situat la altitudinea de 2241 de metri.

Chiar in fata cascadei exista un pod de unde turistii pot vizualiza cascada in toata splendoarea ei si pot obtine fotografii ce vor pastra vie amintirea unui loc de neuitat. Un alt amanunt demn de mentionat este faptul ca datorita debitului ridicat al apelor, Cascada Capra se mentine si pe timpul geros al iernii, insa atunci nu poate fi admirata din cauza inchiderii Transfagarasanului.

Pentru turistii care doresc sa o viziteze, accesul se face extrem de usor, Cascada Capra fiind situata cum am spus chiar pe marginea drumului national DN 7C. Aceasta se gaseste la numai 4, respectiv 5 km de cabana Capra si de lacul Balea, si la mai putin de 50 de km de barajul Vidraru

15 nov. 2010

Cascada Cailor

Fiind situata in Muntii Rodnei, pe teritoriul judetului Maramures, la mica departare de statiunea turistica Borsa, Cascada Cailor este una dintre cele mai spectaculoase cascade de la noi din tara si totodata si ce a mai mare. Aceasta se regaseste la o altitudine de aproximativ 1300 de metri si ofera privelistea unor caderi de apa succesive care insumeaza o lungime de aproape 100 de metri.

Apele inspumate care formeaza cascada provin din topirea zapezilor, si sunt adunate intr-un circ glaciar care se revarsa peste abruptul calcaros numit Podul Cailor.

Ca multe alte locuri din Romania, si Cascada Cailor este invaluita in legenda. Se spune ca in urma cu mai multe sute de ani, pe vremea navalirilor tatarilor, o herghelie a celor mai frumosi cai maramureseni s-a aruncat de pe stancile versantului pentru a nu fi prinsi de cotropitori. Iubindu-si nespus de mult animalele frumoase si aprige, maramuresenii din Borsa au varsat lacrimi amare in locul cu pricina, iar din lacrimile lor s-a format cascada care poate fi admirata astazi. Se mai spune ca apoi , in fiecare an, borsenii isi aduceau familiile la cascada si le povesteau copiilor despre evenimentele trecutului, despre tatari, unguri si despre atasamentul romanilor fata de cai, pentru ca nimeni sa nu uite si sa transmita mai departe generatiilor viitoare istoria stramosilor lor.

Accesul catre Pestera Cailor se face cel mai usor din Borsa, fie exclusiv pe jos, fie  cu telescaunul, apoi pe jos pentru cateva zeci de minute. Pentru cei ce doresc sa vada frumusetea Cascadei Cailor, se pare ca cea mai buna perioada a zilei este dimineata, cand soarele isi reflecta razele direct in apele involburate ale cascadei.

8 nov. 2010

Cascadele Beusnitei

Cascadele Beusnitei sunt situate in Parcul National Cheile Nerei-Beusnita din judetul Caras-Severin si reprezinta o succesiune de cascade aflate pe paraul Beusnita, afluent al raului Beu care se varsa in Nera. Dintre acestea, cea mai mare cascada are lungimea de 5 metri, iar tabloul cascadelor in intregime reprezinta unul dintre cele mai frumoase peisaje putin accesate de om din vestul Romaniei, formarea acestora fiind un fenomen unic pe teritoriul tarii noastre si un monument al naturii.

Acest loc mirific se regaseste in interiorul in interiorul uneia dintre putinele paduri ramase nealterate de mana omului din Europa de Est, situata la imbinarea Muntilor Aninei cu cei ai Locvei. Fireste ca un astfel de loc minuat a dat nastere a numeroase legende. Una dintre acestea explica denumirea locurilor si formarea reliefului, originea cascadelor si a lacului Ochiul Beiului fiind puse pe seama lacrimilor varsate de un bei legendar. Totodata, in noaptea de Sanziene, lacul este locul unde se strang ielele care se imbaiaza si danseaza in apele din aceste paduri nebune.

O alta legenda a locului o reprezinta povestea haiducului “Neamtu”, al carui spirit ar bantui inca prin valea Beului. Pe numele lui adevarat Iancu Dumar, acesta era un invatator dintr-un sat din apropiere care a devenit haiduc, fiind mai apoi prins si spanzurat. In serile calde de vara, in adancul padurii inca se mai aude sunetul chemarii din corn a haiducilor.

Cea mai importanta legenda a locurilor o reprezinta insa legenda beiului amintit mai sus. Acesta, un bei turc tanar, frumos si bogat ar fi mers odata la vanatoare in padurile minunate din zona, si ajuns in Poiana Florii, a gasit aici o fata din satul Potoc care isi pastea oile. Vazandu-se, tinerii s-au indragostit nebuneste unul de celalalt si au inceput sa se intalneasca adesea in padure, beiul venind intotdeauna din Cetatea Terezia, ale carei ruine se mai zaresc si astazi pe Dealul Cetatii, pentru a o vedea pe frumoasa banateanca. Afland tatal tanarului de iubirea celor doi, hotaraste sa-i desparta si trimite oameni pentru a lua viata fetei. Gasindu-si iubita ucisa in locul unde este astazi izvorul Beusnitei, acesta se lupta plin de durere cu soldatii tatalui sau, pierzandu-si in timpul acesteia un ochi, care a determinat aparitia lacului Ochiul Beiului. Sfasiat de pierderea iubitei, acesta a varsat multe lacrimi, dand astfel nastere izvorului care alimenteaza lacul, dupa care si-a infipt hangerul in inima. Totodata, legenda spune ca apele spumoase ale cascadelor de pe raul Beiului, din amonte de lac sunt defapt voalul de mireasa al tinerei.

Pentru cei care doresc sa ajunga in aceste locuri, pornind din orasul Oravita, se ajunge pe drum asfaltat pana la Ciclova Romana, dupa care se merge prin satele Ilidia, Socolari si in final Potoc. De aici, traseul catre lac si catre minunatele cascade este destul de dificil, insa pentru cei ce ajung acolo, tot efortul este meritat.