30 dec. 2010

Cascada Rachitele

Cascada Rachitele este afla pe Valea Stanciului, iar din punct de vedere administrativ, aceasta se gaseste pe teritoriul satului cu acelasi nume, Rachitele din comuna Margau, judetul Cluj. Cascada mai poarta numele de Valul Miresei, de acest al doilea sau nume legandu-se si o legenda a locului.

Se spune ca in vremuri indepartate, o mireasa ar fi cazut de pe stancile abrupte din zona cascadei, iar voalul sau de mireasa ar fi ramas agatat de stancile ascutite. La locul tragediei se spune ca s-ar fi strans toti nuntasii si ar fi varsat nenumarate lacrimi de durere, formand caderea actuala de apa. O alta interpretare mai putin invaluita in legenda asupra acestui nume este ca forma cascadei se aseamana destul de mult cu voalul alb al unei mirese.

Cascada Rachitele, care masoara nu mai putin de 30 de metri, reprezinta o atractie turistica apreciata de turisti atat vara, cand caderea navalnica a apelor poate fi admirata in toata splendoarea ei, cat si iarna, cand apele inspumate ingheata devenind un loc propice pentru escalada pe gheata.

Pentru cei care doresc sa ajunga acolo, se poate ajunge pornind din Cluj-Napoca catre Huedin, apoi cale de 28 de km pana in satul Rachitele. De aici pana la cascada mai sunt 6 km de drum neasfaltat.

27 dec. 2010

Cascada Urlatoarea

Cascada Urlatoarea se regaseste la poalele Jepilor, deasupra Poienii Tapului si cel mai usor se accede la aceasta din statiunea Busteni, dupa numai o ora de mers pe un traseu nu foarte dificil. Ajuns in inima padurii, linistea monumentala a naturii este inlocuita de zgomotul asurzitor al cascadei, numele acesteia redand sugestiv sentimentul pe care il creaza Urlatoarea.

Cascada Urlatoarea este unul dintre cele mai cautate obiective de catre turisti, in special in timpul verii, poate si datorita usurintei cu care se poate ajunge acolo si a frumusetii aparte a locului. Aceasta impresioneza atat prin spectaculozitate si zgomot, cat si prin inaltime si debit, avand nu mai putin de 15 metri.

Un lucru extrem de interesant si stiut de mai putina lume este ca mai sus de Cascada Urlatoarea, de-a lungul paraielor Urlatoarea Mare si Urlatoarea Mica, se mai gasesc si alte cascade mai mici, desfasurate pe cativa zeci de metri.

Pentru cei ce doresc sa ajunga la Cascada Urlatoarea pornind din Busteni (885 m), pot urma traseul pe strada Telecabinei catre telacabina, iar apoi poteca marcata cu punct rosu, vreme de o ora,  o ora si jumatate, pana la cascada aflata la altitudinea de 1055 de metri.

Totodata, de pe acest traseu, turistii pot parasi drumul catre cascada si se pot aventura catre cabana Caraiman sau catre Piatra Arsa, pe trasee mult mai dificile decat cel spre cascada , acest lucru insemnand urcusul Jepilor batrani.